USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Voidaanko TAVA®-järjestelmät integroida yrityksen omiin järjestelmiin?
Kyllä voidaan, tarpeellisimmat integraatiot liittyvät HR-, palkka- ja käyttäjähallinnan (AD) järjestelmiin. Usein kytketään myös taloushallinnon ja tuntikirjanpidon järjestelmät, joita raportoinnissa käytetään kustannusanalyyseissä ja taajuuslaskennassa.
Voidaanko tapaturma- ja eläkevakuutusyhtiöille menevät ja niiltä saatavat ilmoitukset ja päätöstiedot käsitellä sähköisesti TAVA®-järjestelmien kautta?
Tapaturmailmoitukset ja niihin liittyvä palkkatiedot jatkoilmoituksineen toimitetaan suoraan järjestelmästä. Samoin päätökset tulevat järjestelmiin.
Onko organisaation tiedot muutoksineen syötettävä manuaalisesti?
HR-integraation kautta saadaan henkilöiden tietojen lisäksi organisaatiotiedot, joiden perusteella organisaatiorakenne päivitetään pääsääntöisesti vuorokausitasolla.
Samalla päivitetään automaattisesti esihenkilötiedot, joten manuaaliselle työlle ei ole lainkaan tarvetta.
Yrityksessämme on erittäin tiukka linja liittyen henkilöiden tietoihin. Miten teillä varmistetaan, että tietosuoja toteutuu?
TAVA®-järjestelmissä, koskien erityisesti Health- ja Safety-ratkaisuja, käsitellään tietoja, jotka tulee salata huolellisesti. Henkilötasolla tunnistetietoina käytetään HR-järjestelmän id-numeroa, ei työntekijän omaa henkilötunnusta.
Dokumenttien käyttöoikeudet rajataan tiukasti rooleilla siten, että esihenkilöt linjassa ylöspäin näkevät tiedot. Tätäkin voidaan haluttaessa vielä rajoittaa.
Työterveyshuollossa syntyviä tietoja ei siirretä lainkaan. Kolmikantakeskusteluissa työterveys on mukana kertomassa näkemyksensä esimerkiksi siitä, minkälaisia työtehtäviä työntekijä voi tehdä. Healthissa ns. GDPR-kioskissa voidaan listata välittömästi kaikki henkilöä koskevat tiedot.
Voidaanko TAVA® Maintenance -järjestelmä ottaa käyttöön tilanteessa, jossa mitään aikaisempaa laitehallinna järjestelmää ei ole?
TAVA® Maintenance on tarkoitettu kaikenkokoisille yrityksille, joilla on erilaista tuotannon laitekantaa. Mikäli lähdetään nollatilanteesta, syötetään laitteiden tiedot suoraan järjestelmän laitekortille. Sille liitetään myös kaikki manuaalit, sekä tiedot määräaikaishuolloista ja takuista, joita myös valvotaan ja muistutetaan ajankohdista.
Mikäli käytössä on jokin vanhempi järjestelmä tai Excel, voidaan tiedot siirtää kerta-ajona TAVA® Maintenanceen.
Tekoäly näyttää olevan teillä varsin merkittävässä roolissa, ja sivuilla on mainintoja teidän omista tekoälymalleista. Mikäli noita ominaisuuksia käyttää, niin meneekö yrityksen data jotenkin julkisesti nähtäväksi?
Se missä ympäristössä tietoja säilytetään, riippuu niiden luonteesta. Jos data ei ole erityisen sensitiivistä, voidaan käyttää ympäristöjä, joissa tietoja hyödynnetään osana muuta datamassaa. Jos on tarve pitää tiedot hyvin salassa, käytetään Soforin omaa ajoympäristöä.
Konesalipalvelut Soforille toimitetaan Telian datakeskuksesta Helsingin Pitäjänmäellä.
Yrityksemme politiikan mukaisesti henkilöstöllä on lähtökohtaisesti pääsy kaikkeen järjestelmissä oleviin itseä koskeviin tietoihin. Onko teidän TAVA Health-järjestelmässä mahdollisuus avata pääsyä myös työntekijöille?
Käyttöoikeudet perustuvat täysin yrityksen omaan politiikkaan, ja ovat pääkäyttäjän hallinnassa. Jokaisella henkilöllä on oma työkykytilinsä jonne pääsy sallitaan, lomakekohtaisesti voidaan vielä tarkentaa onko kyse luonti-, luku- vai muokkausoikeudesta. Luotaessa omia lomakkeita Editor-työkalulla, voidaan samalla näppärästi määrittää, millä roolilla ja miten sitä voi käyttää.
Tarvitessamme nykyiseen järjestelmäämme pienempiä tai suurempia muutoksia olemme aina ensin yhteydessä toimittajaan, ja sitten prosessi etenee määrittelyn ja hinta-arvion kautta toteutukseen. Menettely on aika hidas ja hintava, kun koko suunnitteluvaihekin on maksullinen. Sivuillanne on mainittu Editor-ominaisuus, miten se helpottaa kehitystyötä?
Editor on asiakkaan kehitystyökalu, tosin sen kätevyden vuoksi käytämme sitä usein itsekin. Sillä voi muuttaa sekä jo olemassa olevia lomakkeita ja tominnallisuuksia, että luoda kokonaan uusia. Lomaketta voi suunnitella ja käyttötapaa pohtia samanaikaisesti, kytkentöjä tietokantaan tai raportointiin ei tarvitse erikseen miettiä. Editor on toteutettu siten, että sillä ei voi rikkoa mitään, ja julkaisun halutuille kohderyhmille voi tehdä kun on tyytyväinen lopputuokseen.
Varhaisen tuen lomake on meillä vielä paperiversiona, samoin erilaiset muistiot vaikka kolmikantakeskustelusta, niiden sisältöjen tasokin vähän vaihtelee. Olemme miettineet sähköistä järjestelmää, mutta vähän mietityttää se, onko lomakkeiden sisältö rakennettava ihan nollasta?
Lomakkeiden sisällöt ovat meillä valmiina, ja niiden käytön voi aloittaa heti. Olemme kyllä tunnistaneet sen, että menettelytavat vaihtelevat yrtyskohtaisesti, ja sen vuoksi sisältöjä voi Editor-työkalulla itse näppärästi muuttaa vastaamaan omaa tarvetta.